شهری

تغییر کاربری کمربندی جنوبی به «کوه پارک»/ کمربند جنوبی اجرا نمی شود

شهردار مشهد با اشاره به درخواست سمن های محیط زیستی در خصوص تغییر کاربری کمربندی جنوبی گفت: بنا داریم با تغییر کاربری، کمربندی جنوبی را به «کوه پارک» تبدیل کنیم.

به گزارش صدای مشهد، محمدرضا کلائی در نشست پرسش و پاسخ قرارگاه دانشجویی صیانت از ارتفاعات جنوبی که با حضور کارشناسان و نمایندگان تعدادی از سمن های زیست محیطی برگزار شد، در خصوص رویکرد مدیریت شهری در ارتباط با پروژه کمربند ۷۵ متری جنوبی افزود: آذر ماه سال ۹۷، هنگامی که به عنوان شهردار مشهد انتخاب شدم، تصمیمم در خصوص این پروژه را اعلام کرده و اکنون نیز به آن اعتقاد دارم.

وی با بیان این که این پروژه بر سر دو راهی قرار داشت، اضافه کرد: در زمان شهردار قبلی شورای شهر معتقد بود که با توجه به وجوداسناد بالا دستی باید پروژه کمربند جنوبی از شهرک طالقانی تا انتهای بولوار برونسی اجرا شود و برهمین اساس آقای تقی زاده آبان ماه ۹۶ فعلیت مجدد پروژه را آغاز کرد اما دادستان در اسفند سال ۹۶ آن را متوقف کرد.

وی اضافه کرد: در آن زمان علاوه بر شورای شهر، نیروی انتظامی نیز بر اجرای پروژه ۷۵ متری جنوبی تاکید داشت و آن را نیاز ترافیکی شهر می دانست اما درمقابل این تاکیدات مخالفت هایی نیز با اجرای این پروژه وجود داشت.

وی تصریح کرد: مخالفان معتقد بودند اجرای کمربند جنوبی برای محیط زیست مناسب نیست و توسعه را به دنبال خود خواهد آورد و بهره برداری از آن نیز با توجه به تردد بالای خودروها آلودگی های زیست محیطی از جمله آلودگی هوا و آلودگی صوتی را در پی خواهد داشت.

کلائی با بیان این که برخی مخالفان نیز معتقد بودند که اجرای این پروژه نه تنها مشکل ترافیکی شهر را حل نمی کند بلکه آن را بیشتر نیز خواهد کرد، افزود: در کنار این انتقادات، نظرات حاشیه ای نیز مطرح بود مبنی بر اینکه اجرای کمربند جنوبی برای تحریک توسعه به شکل طبیعی نیست بلکه به دلیل این است که برخی اراضی این منطقه را در اختیار دارند، که من به این موضوع کاری ندارم و دستگاه های نظارتی باید در خصوص آن اظهار نظر کنند.

شهردار مشهد ادامه داد: بهمن ماه ۹۷ به ستاد تدبیر رفتم و نکات مذکور را بیان کردم، آن زمان آقای درویشیان و آقای مظفری هم حضور داشتند و در خصوص انتقادات و تبعات اجتماعی این پروژه صحبت شد.

وی گفت: در آن جلسه نیز پروژه کمربند جنوبی مخالفان و موافقانی داشت و دراین زمینه نیز اظهارنظرهایی شد، بنده نیز اعلام کردم اگر بشود کاربری برای پروژه پیدا شود که هم به نفع محیط زیست شهر باشد و هم هزینه های انجام شده که به قیمت امروز بیش از۸۰۰ میلیارد تومان است هدر نرود بهتر است.

وی افزود: پس از مباحث مطرح شده قرار شد تا بررسی کنیم که آیا از لحاظ زیست محیطی بهتر است کمربند جنوبی اجرا شود یا نشود؟ لذا با چند کارشناس محیط زیست شاخص صحبت شد و نشان دادن محل، از نظرات آنها آگاه شدیم.

وی با بیان این که در مجموع بین موافقان اجرای پروژه و مخالفان آن به نوعی، چالش وجود دارد، اظهارکرد: من سعی کردم خودم را از این فضا بیرون بکشم و وارد این فضا نشوم.

کلائی تصریح کرد: سال ۹۷ سازمان بازرسی ۲۰ نکته در خصوص پروژه کمربند جنوبی مطرح کرده بود که آقایان هم با محوریت معاون عمران وقت شهرداری مشهد تصمیم گرفتند که موضوع توسط دانشگاه فردوسی بررسی و نتیجه آن هرچه شد همان مورد توجه قرار گیرد.

شهردار مشهد ادامه داد: در اتاق فکری که تشکیل شده بود قرارشد مهندس خواجه حسینی از طرف دانشگاه فردوسی مشهد ادله ها را بررسی کند. در مستنداتی که بیشتر شبیه یک گزارش اجمالی بود آورده بودند که با رعایت یک سری نکات می شود کمربند جنوبی را اجرا کرد اما اعلام شد که این گزارش جمع بندی نیست و پیوست زیست محیطی هم ندارد.

وی گفت: همان سال در سفری که به تبریز برای حضور در نشست شهرداران کلانشهرها داشتم سری به ارتفاعات «عینالی تبریز» زدم و متوجه شباهت ارتفاعات جنوبی مشهد و این پروژه شدم که اگر ازمیان این دو کوه جاده ای رد می شد طبیعت عینالی تبریز همینگونه خوب می ماند؟

وی اضافه کرد: لذا به مشهد که آمدم با کارشناسان زیست محیطی جلسه ای گذاشتم و گفتم اگر جای من بودید، کمربند جنوبی را علیرغم تخریبات انجام شده اجرا می کردید؟ در پاسخ گفتند نه؟ و تصمیم گرفته شد حتی اگر بعد هم پیوست زیست محیطی آن آماده شود کمربند جنوبی اجرا نشود.

کلائی با بیان این که در جلسات ستاد تدبیر اعلام شد که نمی شود پروژه را به همین حال رها کرد، تاکید کرد: اعلام شد که حداقل کاربری برای کمربند جنوبی تعریف شود که بتوان از آن استفاده کرد، بر همین اساس خواستم تا بررسی کنند چه قابلیت هایی را می توان برای پروژه تعریف کرد و برای بررسی های بیشتر مشاور هم گرفتیم.

شهردار مشهد گفت: بعد از این هم اعلام شد پیوست زیست محیطی نیاز دارد که پس ازچند ماه بحث و جدل به این نتیجه رسیدیم کار مطالعات پیوست زیست محیطی پروژه را به آقای مخدوم واگذار و جمع بندی نیز توسط دانشگاه فردوسی انجام شود.

وی افزود: دی ماه ۹۸ جمع بندی ها در جلسه ستاد تدبیر استان بررسی و پیشنهاداتی از قبیل تبدیل کمربند جنوبی به پیست موتورسواری، کارتینگ، سافاری و پیشنهادات دیگری از این قبیل ارائه شده بود، در این جلسه یک نفر پیشنهاد تبدیل کمربند جنوبی به پارکینگ را برای استفاده شهروندان از فضای سبز این منطقه را ارائه کرد، این پیشنهاد در حالی ارائه شد که پیش از این با نظریه ایجاد پارکینگ در کوهستان پارک خورشید مخالفت شده بود لذا به این نتیجه رسیدیم که کمربند جنوبی تبدیل به پارکینگ شود بهتر است.

وی تصریح کرد: در مجموع باید بگویم برای کوه پارک مطالعات انجام شده و برای پیوست زیست محیطی کمربند جنوبی نیز با مشاور قراردادی شش ماهه بسته شده است که زودتر از این هم امکان ندارد و اگر هم این پیوست نیز آماده شود شهردار بعدی می داند که پروژه را اجرا کند یا نه؟ زیرا من کمربند جنوبی را اجرا نمی کنم.

کلائی با بیان این که ما در ستاد تدبیر استان به این نتیجه رسیده ایم که کمربند جنوبی کوه پارک شود تاکید کرد: اگر پیوست زیست محیطی به این نتیجه برسد که کمربند ۷۵ متری جنوبی اجرا شود خب

شهردار بعدی آن را اجرا کند، زیرا من چنین تصمیمی ندارم.
شهردار مشهد در پاسخ به این سوال که آیا با وضعیت موجود پروژه قابلیت تبدیل شدن به کمربند جنوبی را دارد یا نه؟ گفت: بله این قابلیت وجود دارد اما من آن را اجرا نمی کنم.

وی در ادامه افزود: کوه پارک را در جایی اجرا کرده ایم که اطراف آن مالکیت خصوصی وجود ندارد در حالیکه اگر در شرق این محل اجرا می شد مالکیت خصوصی وجود داشت، همچنین در محلی کوه پارک اجرا شد که نیاز به تخریب وجود نداشت.

وی اضافه کرد: در حالی که به این موارد در ایجاد کوه پارک توجه داشتیم، اسفند ماه استاندار با من تماس گرفته و گفتند که آقای پژمانفر و تعدادی از سمن های زیست محیطی به ارتفاعات رفته اند و می گویند چنین و چنان شده است، پس از این تماس من شخصا در محل حضور پیداکردم.

وی تصریح کرد: آقای پژمانفر و فعالان زیست محیطی چند دغدغه را مطرح کردند که به نظرم این تصور به این دلیل است که دیوار بی اعتمادی از قبل وجود دارد زیرا شهرداران قبلی این گونه گفته بودند اما عمل نکرده اند لذا در پاسخ آقای پژمانفر گفتم من کمربند جنوبی را نمی سازم.

شهردار مشهد با بیان این که فعالان زیست محیطی و آقای پژمانفر به ۵ نکته اشاره کردند افزود: گفتند اگر راست می گویید که این جا کمربند جنوبی نمی شود چرا دو عرشه پل هاشمیه را می سازید که تاکید کردم نمی سازیم، به عرشه پل آهنی اشاره کردند که گفتیم آن را هم نمی سازیم.

وی اضافه کرد: گفتند بر اساس نقشه های قدیمی کمربند جنوبی کوه پارک را نسازید و کوه ها را تخریب نکنید گفتیم قبول نقشه ها را تغییر می دهیم و کوه ها را تخریب نمی کنیم، اعلام کردند ورودی کوه پارک بزرگ است کم عرضش کنید که خیلمان راحت باشد کمربند جنوبی نمی شود که آن را هم قبول کردیم، گفتند که محل را تبدیل به فضایی خانوادگی و تفریحی برای کودکان کنید آن را هم قبول کردیم و همه این اصلاحات را درایجاد کوه پارک در نظر گرفتیم اما در این مدت فشار زیادی به ما وارد شد که دلیل آن را نمی دانم.

وی با بیان این که از دوستان زیست محیطی گلایه دارم اظهارکرد: این فشارها باید زمانی باشد که سبقه طرف تان ضد محیط زیستی باشد درحالی که اینطور نیست و نمونه آن کاشت بیش از یک میلیون اصله درخت در کمربند سبز جنوبی وتلاش های انجام شده برای ساماندهی کشف رود است.

وی با بیان این که شاید می پرسید چرا روی ایجاد کوه پارک اینقدر تاکید دارم ؟اظهارکرد: به این دلیل است که معتقدم اگر پای مردم به این محل باز شود کار تمام است لذا کاری را که برای تبدیل کمربند جنوبی به کوه پارک سه سال زمان نیاز داشت، گفتم باید ظرف ۱۰۰روز تا سوم تیر ماه اجرا شود که اینکار در حال انجام است.

وی گفت: در مجموع معتقدم اگر مردم به کوه پارک بیایند شهردار بعدی هم جرات اجرای کمربند جنوبی را نخواهد داشت.

کلائی در پاسخ به این سوال که چرا در طرح تفصیلی جنوب غرب مشهد جلوی تصویب پروژه کمربند جنوبی را نمی گیرید اظهارکرد: زور من همین قدر میرسد، زیرا مرجع تصمیم گیری من نیستم بلکه کمیسیون ماده پنج است، ما تنها می توانیم آن را ابلاغ نکنیم که همانجا نیز متهم می شویم که نمی خواهیم شهر طرح تفصیلی داشته باشد.

شهردار مشهد تاکید کرد: یکی از اتهاماتی که با آن مواجه هستیم این است که هیچ شهرداری نمی خواسته شهر طرح تفصیلی داشته باشد زیرا دست وپای شهرداری را در تراکم فروشی می بندد و برای همین متهم هستیم که به این دلیل است که طرح های تفصیلی طولانی شده است، پس اگر طرح تصویب شود و ابلاغ نکنم متهم به این موضوع می شوم لذا قبل از این که طرح تفصیلی جنوب غرب مشهد در کمیسیون ماده ۵ تصویب شود باید سمن ها و رسانه ها کمک کند تصمیم مناسب در این مرحله گرفته شود.

وی در ادامه گفت: ما هراصلاحاتی را که سمن های زیست محیطی و مخالفان اجرای کمربند جنوبی خواستند برای اجرای کوه پارک انجام دادیم اما باز هم با اعتراض روبه رو هستیم.

وی افزود: سوال اینجاست که ما می خواهیم پادگان ارتش را تبدیل به پارکی ۷۲ هکتاری کنیم و برای این کار بیش از۲۰ جلسه با فرماندهان ارشد ارتش و در سطوح پایین تر جلسات بسیار زیادی را برگزار کرده ایم تا این فضا در اختیار مردم قرار گیرد چرا هیچکس این موضوع را از شهرداری مشهد مطالبه نمی کند؟

کلائی ادامه داد: چرا سمن های زیست محیطی و رسانه ها از شهرداری مطالبه نمی کنند که پادگان خالی که درختان ۵۰ ساله آن درحال خشک شدن است برای تبدیل شدن به پارکی ۷۲ هکتاری در اختیارمان قرار نمی گیرد؟

شهردار مشهد در پاسخ به این سوال که چرا روستاهای اطراف کوه پارک محرومیت زدایی نمی شوند نیز گفت: برای رفع مشکلات این روستاها و در مجموع روستاهایی که به صورت منفصل به شهر مشهد متصل شده اند نیاز به دو مجوز داریم اول مصوبه کمیسون ماده پنج و دوم موافقت آستان قدس رضوی به دلیل داشتن اراضی در این مناطق.

وی افزود: درمجموع از سمن ها و رسانه ها درخواست دارم تا با پیگیری های خود در خصوص رفع تصرفات ۸۰۰ هکتار از ارضی ارتفاعات جنوبی و تبدیل آن به فضای سبز،ادامه بوستان چهل بازه که برای تملک اراضی دچار مشکل هستیم،ساماندهی کشف رود، تبدیل اراضی پادگان ارتش به بوستان و استیفای حقوق شهردر اسناد بالادستی ازجمله مجموع آبادگران شهرداری مشهد را یاری کنند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

blank
دکمه بازگشت به بالا
Translate »

Adblock رو غیر فعال کنید

لطفا برنامه یا افزونه بلاک تبلیغات خود را غیر فعال کنید سپس رفرش کنید